Интернет етика : Creative Commons

Като блогъри и автори многократно сме се сблъсквали с на пръв поглед нерешимия проблем с плагиатството. Често виждам някой да се оплаква: "помощ, копират ме".

Целта на интернет и социалните мрежи определено е лесният достъп до информация. Публикувайки авторско съдържание нашата цел е то да стигне до максимален брой хора. От тази гледна точка, за нас не е страшно ако публикуваните текст, снимки, видеа или музика се разпространяват отвъд нашите канали, дори в известен смисъл имаме нужда от това, за да разширим популярността си. Проблемът идва, когато не са признати авторските ни права и някой друг печели от труда ни. Това е кражба.

В тази статия искам да ви предложа едно елегантно решение, за това как да споделяте и в същото време да сте защитени.

Creative Commons е договор, който позволява вашите произведения да бъдат разпространявани и използвани, но в рамките на избрана от вас свобода и със задължително признаване на вашето авторство, под формата на линк към източника.
Договорът е съобразен със законите и има юридическа стойност, което ще рече, че ако някой си позволи да ви краде ще понесе последствията от това.
Възможности на Creative Commons

Условието за признаване е въведено като задължително, това означава, че авторът изисква да бъде посочен като такъв при всяко използването на неговото произведение.
След което можете да избирате няколко опции

*Некомерсиално: указва, че авторът позволява само некомерсиалното използване на произведението му. Имайте предвид, че за комерсиални се считат и сайтове или блогове с Google AdSence.

*Без производни: означава, че авторът изисква произведението му да бъде ползвано в неговата цялост, без да бъде променяно или преработвано.
Ако нямате против идеите ви да бъдат използвани частично или доразвити можете да изберете

*Споделяне на споделеното : изисква всяко едно производно произведение, създадено на базата на лицензираното под тази клауза такова, трябва също да бъде лицензирано под лиценз, задължително съдържащ клаузата "Споделяне на споделеното".
Можете да генерирате своя договор тук

След което да поставите кода на страницата или блога си, за да напомните на своите читатели за етиката в интернет пространството и да ги насърчите да ползват съдържанието, което споделяте, но само признавайки вашето авторство.
Ако тази статия ви е полезна или имате някакви въпроси свързани с нея ще се радвам да коментирате

Няма коментари:

Публикуване на коментар

---------- ----------