Кога да започнете да продавате


Усвоили сте умение или технология, експериментирали сте с материалите, работили сте усърдно и имате достатъчно продукти, които започват да заемат много място. Време ли е да започнете да ги продавате и кога е подходящо да започнете?
Разбира се, хората имат право да продават каквото си искат, може да видите доста продадени неща, които дори са на съвсем начинаещо, любителско ниво. Но ако желанието ви е да превърнете изкуството в бизнес е важно да имате предвид кога е най-подходящото време да извадите работата си на пазара.

Разработването на продукт или продуктова гама е сложен и дълъг процес и като начало е добре да си отговорите на няколко въпроса:
Какъв специфичен проблем разрешава моя продукт или каква нужда удовлетворява? За кого е предназначен? Авторски ли е или копие на наложен стандарт? Уникален ли е или може да бъде възпроизвеждан в серии? Какво го отличава от останалите на пазара и кой друг предлага подобни продукти? С какво моя продукт е по-добър : качествени материали, иновативност, прецизна изработка или друго?
След като сте решили на къде да се насочите опитайте се да изработите свой собствен, разпознаваем почерк. Съчетайте интересна концепция и добре изработен детайл с подбрани материали и се упражнявайте докато резултатът ви удовлетворява. Хората на изкуството обикновено имат нужда от повече пространство, за да работят без външна намеса върху тяхното виждане. Ако творбата ви е още в процес на развитие или търсите своя собствен стил, изкарването на показ може да повлияе силно и да прекъсне пътя на творческо развитие. От друга страна, обратната връзка с публиката може да бъде стимулираща и да превърне творбата в по-сложно произведение. В началото, ако се стеснявате, публикувайте готовите продукти без да ги продавате, но събирайте ценна информация за това какво и от кого се харесва. А когато наберете достатъчно смелост да подредите първият изложбен щанд и да застанете лице в лице с потенциалните ви клиенти ще научите още много докато наблюдавате как хората взимат вашата творба в ръце и взаимодействат с нея.
Няма магическа формула как вашата работа да бъде достатъчно добра за пазара. Не продавайте посредствена работа само защото може, рискувате да ви асоциират с некачествената изработка и после да е трудно да промените тази нагласа. Но и не чакайте прекалено дълго, преди да започнете. Повечето хора на изкуството стават все по-добри с напредването на кариерата им и усърдната работа ще ви направи по-уверени в силите ви. А когато започнат да купуват произведенията ви ще имате сигурен признак, че усилията ви са дали плод.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

---------- ----------